Поради штрајк, откажани стотици летови на Бритиш ервејс

British Airways Boeing 777-200 airplane with registration G-YMMO landing at London Heathrow International Airport in England, UK that is the main hub and base for BAW. BA is the flag carrier airline and is member of Oneworld aviation alliance. Boeing 777-200(ER) is an airplane with extended range of distance flying capability. (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images)

„Бритиш ервејс“ денеска откажа стотици поаѓања поради пилотите кои продолжија со 48-часовен штрајк во кој бараат зголемување на платите.

Авиокомпанијата процени дека дводневниот штрајк, што започна вчера, ќе влијае на 195.000 клиенти.

Штрајкот е еден од најголемите во историјата на авиокомпанијата и прв на нејзините пилоти.

Според британското здружение на пилоти на авиокомпанијата (Балпа), еден ден штрајк ја чини авиокомпанијата околу 40 милиони фунти (49 милиони долари).

Во јули, пилотите ја одбија понудата на „Бритиш ервејс“ за зголемување на платите од 11,5 проценти во текот на три години.

„Бритиш ервејс“ лета во повеќе од 70 држави и пренесува повеќе од 40 милиони патници годишно.

Вториот штрајк е планиран за 27 септември.