Пет мотивациони правила за слабеење: Едно е особено важно за постигнување на целта

Летото е на прагот, па многу дами решаваат да ја сменат својата исхрана за да изгледаат што попривлечно во бикини.

Но, во процесот на губење на тежината, често има губење на мотивацијата. За среќа, овој проблем не е нерешлив – може да се работи на мотивација.

Нутриционистите издвојуваат 5 начини благодарение на кои секој може да се охрабри да ги промени своите животни навики кои успешно водат до посакуваната цел – губење на вишокот килограми без ризик по здравјето.

Поставување паметни цели
Поставувањето паметни, односно вистинските цели е првиот и најважен чекор на почетокот на патувањето во борбата против вишокот тежина. Неуспехот е загарантиран доколку нема јасно дефинирани планови и цели, пред да одлучите да започнете со ограничувања во исхраната и вежбањето. Наместо целта да биде само „Сакам да ослабам“, треба јасно да дефинирате колку и како, и да бидете што е можно специфични. На пример, целта може да биде да изгубите 10 килограми вишок, а рокот до одреден датум.

Планирање
Важно е да се држите до планот. Ова е особено точно за оние чиј распоред е преполн, бидејќи планирањето значи половина од работата. Ставањето работи на хартија ќе ја олесни организацијата и ќе ви овозможи да се фокусирате на целта. Се разбира, животот е непредвидлив, така што ќе има неочекувани ситуации што ќе ги нарушат плановите, но важно е да не се откажувате. Ова е особено важно правило, бидејќи без него, сè во животот, дури и со намера да изгубите вишок тежина, оди многу потешко.

Вклучување на семејството и пријателите
Како и со многу други работи во животот, важно е да имате поддршка од семејството и пријателите во борбата против вишокот килограми. За некои, ваквите ситуации можат да бидат дополнителна мотивација, но за повеќето им пречи кога некој близок ќе јаде нешто од што се откажал во тој момент поради диетата. Затоа, вклучувањето на целото семејство, како и пријателите, е од исклучително значење, така што оние што се одлучија на овој потфат, останат упорни на патот кон целта што ја поставија. Во општеството станува полесно, дури и слабеење.

Без самокритика
Слабеењето е патување и никој не може да очекува да се разбуди преку ноќ со телото на Аполо. Тешкотиите ќе бидат на патот, што може да предизвика чувство дека работата е залудна. Важно е да не бидете премногу самокритични ако вагите не го покажат очекуваното слабеење. Ова може да биде добар показател дека можеби нешто треба да се промени. Нека неуспесите станат предизвици за учење.

Изберете активности за уживање
Конечно, време е да ја претвориме теоријата во пракса. Интернетот е место каде што секој може да најде информации како што се придобивките од одредена вежба и активност. Секако е важно прво да се одреди почетната точка и како најдобри спортови за почетокот на овој потфат, фитнес инструкторите препорачуваат трчање или, ако сакате вода, пливање.

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста