ОКСФОРДСКАТА ВАКЦИНА ЌЕ БИДЕ ЗА ЦЕЛИОТ СВЕТ

Вакцината против коронавирусот, што ја развива Универзитетот во Оксфорд во соработка со „Астра Зенека”, ќе биде за целиот свет, бидејќи ќе чини само помеѓу три и четири долари. Додека ‘Фајзер’ и ‘Модерна’објавија дека успешно ја завршиле фазата на три тестирања, британскиот тим првично потенцираше дека нивната цел е да го направат нивниот производ достапен на целата планета. Не станува збор само за вакцина која ќе може да се транспортира и чува на нормални температури, туку и да биде достапна за секого. Целта поставена од научниците од Оксфорд и „Астра Зенека” е вакцината да им биде достапна на посиромашните земји во светот.

Advertisements