НАЈНОВИ ВЕСТИ

Oгнената линија е километарска: беснее пожарот во Далмација, ветерот не помага, има повредени.

Страшниот пожар кој беснее во Далмација и понатаму ги мачи пожарникарите. Пожарот од градовите Гребаштица и Шпарадиќи е изгаснат, но пожарот се шири низ ридот Јелињак кон селата Примоштен. Таму дејствуваат и копнените и воздушните сили. Во моментов на терен се 160 пожарникари.

Во овој момент тешко е да се каже дали пожарот е подметнат пожар и воопшто да се зборува за причините. Временските услови се многу неповолни.

Пожарникарите се распоредени долж Јадранската магистрала над Шпарадиќ и кон Примоштен, јавува N1 Загреб.

Пламените јазици сега ја зафаќаат северната страна на ридот Јелињак, кој пред неколку години беше целосно опожарен, оставајќи само тесен дел под борот покрај државниот пат. На тој дел од противпожарната линија се пожарникари од шибеник, од Дубравице, Жаблаќе, Билица од Бродарица…

„Четворица повредени, огнената линија е долга еден километар“

Дарко Дукиќ, главниот началник на пожарникарската жупанија, во Регионалниот дневник на ХТВ извести за најновите информации од местата каде што избувнуваат пожари, пренесува Index.hr.

„Најголемата противпожарна линија, долга еден километар, е на ридот Јелињак, кон внатрешноста на Примоште, кон самото село Калина. Во моментов во тој дел дејствува воздухопловството, тоа е голем комплекс од борови шуми, тоа е многу непристапен дел, но пожарникарите од копнените и воздушните сили даваат се од себе“, рече тој.

„Сите расположливи сили се на терен. Од самиот почеток кога се подигна противпожарната бригада веднаш се подигна и воздухопловството, овој пожар многу брзо се прошири и навлезе во самата населба Гребаштица и во Шпарадиќе. Имаме неколку оштетени објекти, имаме тројца пожарникари кои претрпеле вдишување чад, на кои им била укажана лекарска помош, но се пуштени и се уште работат на терен. Еден цивил е повреден, а најважно е што нема сериозни жртви во пожарот“, додаде тој.

„Ќе ги видиме штетите од самиот пожар во наредните денови. Гореле покривите на куќите, едноставно сме во таква ситуација, временските услови се многу неповолни, а ветерот е доста силен. Можам да кажам дека буквално на 300 метри пред огнот немаше запирање, жештините се огромни, даваме се од себе и се надеваме дека се ќе заврши добро“, додаде тој.

„Пожарникарите се меѓу куќите“

„Ситуацијата не е добра, пожарникарите се меѓу куќите и се обидуваат да спасат што можат. Ветерот сè уште ни ја отежнува работата. Бројот на пожарникари и возила на теренот се менува од минута во минута. Сега се обидуваме да спасиме една зграда овде, гори на третиот кат, па сега ја скршивме вратата за да ја спасиме зградата“, изјави за Шибеник командирот на ЈВП Шибеник Волимир Милошевиќ, кого новинарите на Далмација Данас. се сретнаа во Доњи Бановци.

За да може непречено да се гаси пожарот, како и за безбедност на луѓето, полицијата бара од сите мештани соработка и разбирање, јавува Н1.

Медиумите јавуваат дека мештаните се обидуваат да ги спасат своите животни од огнената стихија.

Фотографите фотографирале девојки како бегаат од огнот на нивните коњи, за и тие да не бидат оставени на пламенот. Многумина извадиле кучиња и мачки од своите куќи загрозени од пожарот.