Новите сметки за струја ги шокираа јавните претпријатија на истокот

Заледувачка е новата сметка за струја што ја доби штипското комунално претпријатие Исар. За месец јануари сметката изнесува неверојатни 19милини денари што е за четри пати повисока од претходниот месец. Ова би можело да доведе и до неодржливост на претпријатието, но и евентуално зголмување на комуналните такси што ги плаќаат граѓаните.

  „Наредниот период јавното претпријатие ќе се турне во уште поголема криза , односно ако земеме во предвид дека просечниот месечен приход на јавното претпријатие е 17милиони денари . тоа значи дека сметката за струја е 2милиони поголема од нашите максимални приходи што ги остваруваме во еден месец „-изјави Трајче Здравков, директор на ЈП„Исар-Штип

Високите сметки за струја се жешкиот костен со кој градоначалниците во наредниот период ќе се снаоѓат како знаат и умеат. За да се платат фактурите  добар дел од  капиталните проекти ќе бидат ставени во мрување.

  „Ако декември 2021 имавме 155.000денари по основ на сите броила кои се вклучени на нашата општина, сега имаме 850.000денари. Тоа е едно реадикално покачување што ние како општина мора да бараме решение за истите ги сервисираме„-изјави ДАлибор Ангелов, градоначалник на Чешиново-Облешево

  „Сите сметки што достигнуваат на месечно ниво општините ги плаќаат од сопствен буџет . Доколку не обезбедиме средства ќе треба дел од средствата што се предвидени за капитални инвестиции да ги пренаменеме за сметките за струја„-изјави  Борче Коцев, градоначалник на Зрновци

Градоначалниците преку ЗЕЛС побараа Владата итно да им помогне , но наместо конкретна решение им порачаа сами да си ги платат изгор скапите сметки

Александра Ристевска

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста