НАЈНОВИ ВЕСТИ

Нов Зеланд планира целосно да го забрани пушењето: Сите родени по 2008 нема да можат да купуваат цигари

Нов Зеланд планира целосно да го забрани пушењето. Според Би-Би-Си, Нов Зеланд ќе ја забрани продажбата на цигари и тутунски производи на своите помлади генерации во обид постепено да се откаже од пушењето.

Според предлог-законот што треба да се донесе следната година, никој роден по 2008 година нема да може да купува цигари или тутунски производи.

„Сакаме младите никогаш да не почнат да пушат“, рече министерката за здравство д-р Ајша Верол.

Лекарите и медицинските експерти ги поздравија плановите на владата. Нов Зеланд, инаку, е решен да ја намали националната стапка на пушење на 5 проценти до 2025 година, со цел конечно целосно да се елиминира тутунот.

Во моментов, околу 13 отсто од возрасните во Нов Зеланд пушат, што е помалку од 18 отсто кои пушеле пред една деценија. Стапката на пушачи е многу повисока – околу 31 процент – кај домородното население на Маори, кое има повисока стапка на морбидитет и смртност.

Како дел од посебните мерки, Владата воведе построга контрола на консумацијата на тутун и го ограничи бројот на места каде што може да се купат цигари. Врз основа на овие мерки, цигарите повеќе не може да се купуваат во супермаркетите и локалните намирници, а бројот на продавници овластени да продаваат цигари драстично ќе се намали од околу 8.000 на помалку од 500.

Последниве години електронските цигари и испарувањето станаа популарни меѓу помладите генерации, многу повеќе од обичните цигари, што ги провоцира британските експерти кои предупредуваат дека ниту овие „цигари“ не се безбедни.

Нов Зеланд го усвои испарувањето како алтернатива на пушењето и начин да им помогне на пушачите да се откажат.

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста