Николоски за Алфа:Мерките на власта се задоцнети и козметички

Антикризните мерки се апсолутно задоцнети, вели за Алфа потпретседателот на ВМРО-ДПМНЕ Александар Николоски. Партијата уште пред месец дена предлагаше мерки кои што ќе значеа да нема драстично поскапување на дизелот и бензинот, кое што оди на највисоки граници било кога видени во државата, реагира Николовски во гостување на вестите на Алфа.

-Исто така и основните прехранбени производи пред се мислам тука на лебот, на брашното, на маслото, на шеќерот, на раноградинарските култури, на месото, значи на она што се основни производи кои што се потребни за секојдневна исхрана на едно семејство одат на цени кои што се од 3 до 4 пати повисоки од цените кои што беа претходно. И тука огромна вина има кај власта на СДСМ и ДУИ, истакна Александар Николоски, потпретседател на ВМРО-ДПМНЕ во гостување во вестите на Алфа телевизија.

Николоски додаде дека факт е дека има војна во Украина, факт е дека има криза, но тоа не значи дека други држави треба да трпат вакви последици и затоа си презедоа мерки навреме.

– Македонија е земјоделска држава, Македонија може да произведе самата доволно храна доколку има добра организација, која што за жал во моемнтов ја нема. И затоа овие мерки само се козметичка од една страна, а од друга страна не сакаат да се откажат од полнењето на Буџетот. Бидејќи со полнењето на Буџетот после тоа значи расипничко трошење. Петта година иамме власт СДСМ-ДУИ која што не изгради километар автопат, не изгради ниеден мост, ниедна брана, ниеден километар пруга во државава, ниедна болница. Значи ништо што би значело голем инфраструктурен проект, а трошат по четири и кусур милијарди евра секоја година, нагласи Николоски.

Николоски посочи дека тоа само покажува дека се работи за едно расипничко трошење од кое што не сакаат од власта и оваа година да се откажат. Кога би се откажале од власта од расипничкото трошење тогаш во тој случај цените во маркетите би биле далеку, далеку пониски од ова што е сега.

Со потпретседателот на ВМРО ДПМНЕ Александар Николовски разговараше Ивана Соколовиќ Најдова

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста