Неприфатлива политичка уцена: Избор на претседател во Собрание и промена на Уставот е недемократски чин – ДУИ има идеја за вечно владеење, вели Николоски

Неприфатлива политичка уцена: Избор на претседател во Собрание и промена на Уставот е недемократски чин – ДУИ има идеја за вечно владеење, вели Николоски

ВМРО-ДПМНЕ ги означи барањата на ДУИ за уставни измени како ништо помалку од неприфатлива политичка уцена. Според Александар Николоски, потпретседател на ВМРО-ДПМНЕ, предлозите на Али Ахмети и Артан Груби се доживуваат како „идеја со која сакаат вечно да владеат“. Ваквиот строг одговор доаѓа во пресрет на лидерот на ДУИ, Али Ахмети, кој воведе дополнителни барања пред претстојните пролетни избори со најавата за кандидатурата на Бујар Османи за претседател.

ВМРО-ДПМНЕ категорично не се согласува со идејата за избор на претседателот преку Собранието. Николовски тврди дека претседателот е на позицијата број еден во државата и мора да биде избран со јавно гласање. Тој го гледа ова како врв на демократијата, усогласување со практиките забележани од најдемократските земји во светот.

Николоски го осудува секој обид за суспендирање на демократијата, сметајќи дека тоа е настојување да се исклучи народот од процесот на одлучување. Тој ја доживува визијата на Ахмети и Груби како недемократски чин, прикажувајќи ја како обид за недемократско овековечување на нивното влијание врз владата и претседателството, потенцијално штитејќи го криминалот и корупцијата во Македонија.

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста