Мирослав Грчев за советнички услуги добил над еден милион денари од власта

За две и пол години искеширал над  1.000.000 денари државни пари . Архитектот Мирослав Грчев за да го советува премиерот Заев, ама и Министерот за култура, од април 2017 до октомври 2019 година, си наплатил 17 000 евра. Документот кој денеска се шири по социјалните мрежи, а го објави и порталот „Фактор„ ги покажува исплатите од 12 април 2017. Тој ден на сметката на Грчев легнале дури две исплати  од  12  и 20 илјади денар. Ако сумите се поголеми, пари легнувале и до два пати месечно, а ако износите биле помали , регистрирани се исплати повеќепати во  текот на месецот. Сумите се движат меѓу 10 илјади и 40 илјади денари по исплата.  Дали и со што  Грчев ги заслужил овие пари прашавме во Владата. Од таму велат испалата има и почнала во ноември 2017година . Како координатор на работната група за ревизија на проктот „Скопје 2014“ изработил 16 документи, а за еден добивал по 10.000 денари. Грчев, е член и на Советот на министерот за култура, каде што од седница добиваат по  4 илјади денари. Дисега биле одржани 5 велат од Владата.

-Во 2017 година, по основ на овие два ангажмана, на проф. Грчев вкупно му се исплатени, нето со персонален данок, 69.781,00 денари. Во 2018 – 148.888,00 денари, и во 2019 година, вкупната сума е 71.110,00 денари, велат од Владата.

Грчев пари си наплати и од пропаднато СЈО. Катица Јанева го ангажираше да изработи вештачење во врска со уривањето на  „Косомс“. Но јавноста Грчев го памети и по навредите и недоличните комнтари за народот кој протестираше против тирнската платформа. За Грчев тие луѓе беа хибернирани кретени па ги спореди и со измет, ама насилството по улициите од шарените револуционери  го оцени како уметнички перформанс.  Животот дојде и за синот на Мирослав Грчев. Димитар Грчев  лани  доби работа во ЕЛЕМ. Тој беше примен без конкурс, што дополнително ја зовре јавноста.

Елена Марковска

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста