Мицкоски: Илинден е нашиот слободарски крик за правдини чија што суштина и цели продолжуваат

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ денеска ќе биде во Таш Маруништа, неговото обраќање пред локалното население е планирано да биде во 10:30 часот.

Утрово тој го честиташе Илинден на неговата фејсбук страница во која напиша:

 

Илинден е носечкиот код врз кој почива оваа Македонска држава и од тогаш до денес, секоја година на Св. Илија се празнува овој подвиг.

117 години од Илинденското востание татни комитското УРА за слободна, независна и автономна Македонија и 76 години од вториот Илинден кој ја печатираше желбата за слобода и ја круниса таа вековна епопеја на македонскиот народ за своја држава.

Нашата борба за слобода има константа, се крена Илинденското востание, а потоа продолжија партизаните и затоа што тоа е продолжение на сите претходни стремежи и поради својата храброст и пожртвуваност издвојуваше победа, по што дојде слободата и создавањето на државата. А сега, сето ова е обврска која нѐ задолжува да ја одбраниме слободата секогаш кога таа ќе биде нападната.

Треба да ги чуваме илидненските идеали од чија вредност како општество во овие мигови силно отстапуваме. Европската Унија сѐ уште е далеку од нашиот дофат пред се поради неисполнетите реформи, криминалот и корупцијата која силно го гризе секој дел од општествито. Сиромаштијата расте, а граѓаните не се среќни, иселувањето не престанува.

Борбата за слобода е константа и таа продолжува. Илинден е нашиот слободарски крик за правдини чија што суштина и цели продолжуваат.

Честит Илинден!

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста