Макрон прогласи победа над Ковид-19

Mandatory Credit: Photo by OLIVIER HOSLET/EPA-EFE/Shutterstock (10325198t) France's President Emmanuel Macron during a Special European Council in Brussels, Belgium, 01 July 2019. Heads of states or governments from the EU are continuing discussions on the possible candidates for the heads of EU institutions, namely European Council President, President of the European Commission, High Representative of the Union for Foreign Affairs and Security Policy (Foreign Policy Chief), and President of the European Central Bank. Special meeting of the European Council On nominations for the EU's top jobs, Brussels, Belgium - 01 Jul 2019

Францускиот претседател најави дека ќе ги забрза плановите за отворање на државата и ублажување на мерките кои беа воведени со цел да се спречи ширењето на заразата.

Францускиот претседател Емануел Макрон во своето обраќање порача дека треба да се изгради Европа која ќе биде независна од Кина и САД, прогласувајќи ја „првата победа“ на својата држава против коронавирусот.

„Ова искушение покажа недостатоци и ранливост – нашата зависност од другите континенти при обезбедувањето на некои стоки“, изјави Макрон во обраќањето до нацијата, истакнувајќи дека сака Европа од ова да извлече поука.

„Војната против епидемијата не е готова, но среќен сум поради оваа добиена прва битка против вирусот“, изјави Макрон.

Advertisements

Поврзани вести