Македонската машка ракометна репрезентација денеска ќе ги дознае противниците односно групата за квалификациите од кои се заминува на Европското првенство во 2022 година. Ние сме сместени во вториот сад, заедно со Австрија, Белорусија, Португалија, Србија, Русија, Црна Гора и Холандија, а меѓу фаворитите и како што велиме во првиот шешир, и наши можни противници се: Норвешка, Шведска, Словенија, Данска, Германија, Франција, Чешка и Исланд. Во третата квалитативна група се: Швајцарија, Романија, Литванија, Босна, Украина, Летонија, Полска и Белгија, а во последната, аутсајдерска се: Финска, Италија, Турција, Израел, Естонија, Грција, Косово и Фарските острови. Првиот и вториот од групите, и четирите најдобри трети, одат на машкиот европски шампионат број 15 кој се одржува во Унгарија и Словачка, а покрај домаќините пласман веќе имаат обезбедено и финалистите од годинашниот собир Хрватска и Шпанија.