ЛЕВИЦА: Агресивно се наметнува нелегитимното име врз учениците – наставниците се должни да се спротистават

Деновиве, до нас пристигнуваат реакции и поплаки од страна на родители во врска со зачестена, преизнасилена и агресивно наметнувачката употреба на името Северна Македонија од страна на одделенски наставници на часовите со најмладите, како и корегирање и инсистирање истото име да го употребуваат и децата, односно учениците, се вели во соопштението на партијата Левица.

Многу е веројатно дека наставниците се инструирани и дека им се врши притисок да инсистираат на употреба на државното име кое жителите на Македонија го отфрлија на противзаконскиот и нелегален референдум со бојкот на срамното и манипулативно прашање, велат од опозициската партија.

Тие потенцираат дека ваквото политичко насилство врз децата е монструозно и дека тоа не е ништо друго, туку образовна пропаганда која на вештачки начин се обидува да го наметне името кај најмладите и на таков начин да придонесе кон втемелување на историскиот ревизионизам и бришење на колективната меморија на Македонија и македонскиот народ. 

„Никој не смее да врши политичко влијание врз деца, а училиштата да ги користи за место за ширење политичка пропаганда. Дури и кога договорот во Преспа не би бил ништовен, односно, дури и ако истиот беше склучен и потпишан во склад со законите и испочитувани процедури на институциите, како и волјата на македонскиот народ, повторно не би имало основа за демонстрираниот изнуден ентузијазам на наставниците. Ваквото однесување претставува психолошка тортура, а и покажува дека властите на агресивен начин ги користат сите формални и неформални институции во обид на вештачката шовинистичка индоктринација. “ – се вели во соопштението.

Од партијата ги повикуваат наставниците и родителите активно да се спротивставуваат на ваквите обиди затоа што. како што велат тие, во услови на тортура од властите, граѓанска непослушност која служи да ја сузбие пропагандата, е должност на сите нас – а особено на оние кои ги образуваат децата, родителите апелираат дека децата треба да бидат оставени на мир и да се престане со притисок врз наставниците, училиштата треба да понудат едукативни, а не пропагандно-манипулативни содржини.

Advertisements