Ласовска: Пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ е загрижена поради предлог законите за осново и средно образование

Пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ ја споделува загриженоста со целокупната јавност, затоа што денес како што и самите знаете, предлог законите за основно и средно образование ги имаме на дневен ред по скратена постапка, ова го истакнува пратеничката Благица Ласовска од ВМРО-ДПМНЕ.

-Гласавме на пленарната седница за донесување на потребата од овие закони од причини што навистина веќе е крајно време училиштата да почнат со работа, но еве накратко да ги споменам забелешките од страна на ВМРО-ДПМНЕ, кои што детално ќе ги образложиме на Комисијата за образование и наука и на пленарната седница. Планот за одржување на наставата во основните и средни училишта во учебната 2020/2021 година  во кој е предвидено далечинско учење е донесен пред донесувањето на законите што е крајно несфатливо и несериозно. Училиштата во голем број средини се без интернет и компјутери. За таа цел треба да се зголемат средствата за образование во општините. Дали се зголемени? Личниот и образовен асистент би требало да ги посетуваат физички, учениците со посебни потреби барем еднаш неделно за да се одржи континуитет и социјализација на учениците. За нив не се предвидени средства, ги плаќа UNDP, скромно. Како ќе ги обезбедат потребните средства?, прашува Ласовска.

Таа прашува зошто нема изработено скратена програма од Бирото за развој на образование и доставена до училиштата иако учебната година е скратена за еден месец.

-До каде е платформата која што од наши сознанија на прави ФИНКИ, како е платена или ќе се плати? Колку време ќе им треба на наставниците и децата да се обучат? Како наставниците ќе ги  обучуваат децата за заштита од Ковид 19, кога за  тое не се обучени ни тие самите. И, можеби едно од најглавните прашања е, дали оваа власт планира да направи скрининг на сите наставници, како што не направи на воспитувачите и негувателките, а ги отвори градинките. Значи има голем број на отворени прашања, нејасни прашања за кои што Владата не дава одговори, а денес како што и сами гледате на седницата се доставени предлог законите за основно и средно образование, вели Ласовска.

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста