Лашкоска: Почетокот на училишната година ќе биде вистинско фијаско

Не може да немаме конфронтација со власта во врска со ова важно прашање како што е образованието. За прашање како што е стартот на учебната година која се уште не почната е осудена на пропаст, рече пратеничката од ВМРО-ДПМНЕ, Ане Лашкоска на собраниската дебата за измени на Законот за основно обрзование кои се однесуваат на стартот на учебната година предвиден за први октомври.

Опозицијата забележува пред се за неподготвеноста на власта и немањето на слух за барањата и интересите ниту за децата, ниту на родителите, ниту на вработените.

-Убедена сум дека почетокот на училишната година ќе биде вистинско фијаско. Има многу нејаснотии кај сите, кај учениците, наставниците, ниту знаат како и кога ќе стартува учебната година. Замслете немало ни обуки за наставниците како да работат во услови на пандемија со корона вирус. Не се како прецизно ќе се одвива онлајн наставата, посочои Лашкоска.

Според неа власта си поигрува со уште една училишна година. Таа се осврна и на фактот што децата чии родителите немаат можност да им купат на децата лаптопи, комјутери ќе мора да следат настава со физичко присуство.

-Ова е дискриминација за оние кои немаат можности да следат онлајн настава, зошто овие деца немаат право на избор, како власта може да прави ваква дискриминација кај децата, праша Лашкоска.

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста