Крцкав чипс од тиквичка кој ќе ги замени сите грицки во вашиот дом

Ќе бидете изненадени колку е едноставно! Ако обожавате вкус на тиквички и сакате да пробате различни јадења од овој зеленчук, едноставно не смеете да го пропуштите чипсот подготвен на овој начин.

Состојки:

2 тиквички
100 грама брашно
маслиново масло
сол, вегета, оригано

Подготовка:

Не мора да ги лупите младите тиквички, а ако купивте нешто постаро, тогаш задолжително излупете ги, потоа исечете ги на тенки парчиња, додајте сол и оставете барем половина час да истече водата од нив.

Во чиста голема вреќа за замрзнувач или обична пластична кеса од продавницата, истурете брашно, сол по желба, вегета и оригано, а потоа додадете исецкани прстени од тиквички и врзете јазол. Потоа добро протресете ја кесата за да дозволите влажните тиквички да ги соберат зачините.

Загрејте го маслото во подлабока тава, а покрај него ставете тенџере со ладна вода. Потопете една ролна одеднаш – прво во вода, а потоа оставете ја водата да исцеди малку, па натопете ја во масло и пржете многу кратко. Маслото не треба да прска повеќе од нормалното пржење, но имајте го при рака капакот на тавата.

Послужете со кисела павлака или кечап, идеално со таратур.

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста