Конечно: Текстилните и кожарските фабрики во Штип не смеат да работат за време на карантинот

Со притисокот кој го извршивме ја постигнвме целта, вака штипската КЛара Цеткин, ја толкува денешната  уредба со која се забранува издавање на дозволи за работа на фабриките од текстилната и кожарската индустрија  додека штип е во 80часовен карантин. Гласен текстилец изминатите два дена постојано алармираше дека полицискиот час нема да важи за одредени конфекции. Смета дека ваква одлука требаше да се донесе многу одамна, кога без проблем се вадеа дозволи за работа на работниците.

Карантинот и полицискиот час не важеше за конфекциите и големите компании.Кај нас конкретно во Штип не важше за конфекциите, што е голем проблем. Вие кога давате дозволи за поициски час , а граганите ги затварате дома. И сега гледате тој карантни тие полициски часови  не дале резултат-ијзјави КРИСТИНА АМПЕВА.

Организираниот превоз на работниците беше еден од клучните проблеми кои Гласен текстилец постојано ги укажуваше на надлежните кои пак беа без стратегија за заштита. Како пример ја посочува уредбата за регулирање на јавниот превоз.   Изјава-Кристина Ампева

Не се знаеа точно ингиренциите, кој како да внимава.Чии ингеренции Се?Тоа беше огромен проблем и да го наречам пропуст. Вие не може да барате од Трудовиот инспекторат да биде во конфекциите, автобусите, во ујп да внимава на плати. Одговорноста не беше поделен. Ние сега нема од кого да бараме одговорноста-изјави Ампева

Уште на почетокот од кризата Гласен текстилец бараше да се затворат сите конфекции, а според нивните информации од терен вируст најлесно се проширил во средината на мај, кога сите почнале со олабавување на мерките.

Александра Ристевска

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста