„Клексан“ нема во аптеките – граѓаните помош бараат на социјалните мрежи

Пазар на лекови на социјалните мрежи.

Ќе ве замолам за помош. Ампули Клексан каде да најдеме?

–  Во Скопје тешко, пробај во внатрешноста…

 Од колку ви требаат ?

–  Јас имам од 40 мл 5 ми останаа                                                        

Од каде снабдувате Клексан по аптеките нема никаде, или ако има некој останато дома, потребни ми се и би си платиле.

“Имам огромна потреба од Клексан, дали има некој на кого не му се потребни или од каде ги набавувате? “

Статуси и коментари со ваква и слична содржина има на социјалните мрежи. Граѓани очајно и во паника молат за помош како да набават одреден лек кој не е достапен на пазарот.Во случајот – „Клексан“. Овие ампули ги нема ни за лек. Алфа се јави во неколку ланци на аптеки оттаму го добивме истиот одговор дека “Клексан” нема и не знаат кога ќе го добијат.

Надлежните не признаваат за недостапноста на лекот. Иако годинава ваквите лекови, се трошат тројно повеќе за разлика од лани.

Зголемена е потрошувачката на клексан насекаде. Така и кај нас, компанијата резервираше поголеми количини и тие се дистрибурани до сите болнички установи. Во меѓувреме, онаму каде што требаше, се даваше друга форма на хепарин. Така што криза во смила на недостаток нема, туку зголемена потрошувачка.” истакна вчера Филипче.

„Клексанот“ инаку се употребува за спречување на крвни згрутчувања во вените и артериите.

Ања Василева

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста