Каракамишева: Враќање на пратениците во Парламентот е противуставно

Пратениците не може да се вратат во Собранието бидејќи тоа би значело кршење на Уставот. Евентуалната одлука на пратениците на СДСМ повторно да влезат во парламентот би покажало нивна скриена намера да дадат легитимитет на спорните владини уредби преточени во закони за време на вонредната состојба, а кои немаат никаква врска со корона вирусот, анализира унивезритетската професорка Тања Каракамишева. Според неа за нов изборен ден не е надлежна ниту Владата ниту ДИК, а изборниот процес треба да почне од почеток.

 

Катерина Гетева

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста