Јорданов: Обвинителството да отвори случај со кој ќе го испита пропаѓањето на Еуростандард банка

Мега аферата на СДС вториот ТАТ, пропаѓањето на Еуростандард банка открива огромен сомнеж за две работи. Првата дека одредени кругови на власта поради бизнис интереси ја втурнуваат банката во пропаст и втората, додека стотина илјади сметки се блокирани, 20 милиони евра ќе останат ненаплатени, луѓе од власта знаеле дека банката пропаѓа и пред време извадиле илјадници евра, истакна на денешната прес конференција пратеникот од редовите на ВМРО-ДПМНЕ Иван Јорданов.

Меѓу тие кои пред пропаѓањето на банката извадиле пари е и министерката за финансии Нина Ангеловска. Иако најпрво таа негираше, јавноста дозна дека последната сума која била повлечена била на само месец и половина пред затворањето на банката. Несомнено како управител на макроекономијата во државата се наметнува сомнежот дали додека сега има измамени штедачи, Нина Ангеловска ја искористила својата повластена позиција за да си ги спаси своите пари.

Од своја одговорност не може да се извлече и НБРМ, која нетранспарентно и сомнително го управуваше целиот процесот. Народната банка го одбила барањето на сопственикот за воведување на администрација.

Јавноста има право да знае за сите аспекти, бидејќи Народната банка ќе финансира и ги работи народните пари. Воедно, се поставува прашањето што работи Комитетот за финансиска стабилност за Еуростандард банка, Комитет во кој заедно учествуваат гувернерката на НБРМ и министерката за финансии?

Јавноста е уморна од бледи одговори и правдања, време е и Обвинителството да отвори случај со кој ќе го испита пропаѓањето на Еуростандард банката, кои кругови на власта спасувале предвреме пари и кои струмички фирми имале кредити во банката?

Две работи се сигурни, неспособната влада на СДСМ ја поскапи струјата и сега имаме повторно ТАТ, измамени штедачи и пропадната банка, потенцираше Јорданов.

Advertisements