ИЗИИС проверува дали челичната конструкција на Универзална сала е оштетена од пожарот

ИЗИИС проверува дали челичната конструкција на Универзална сала е оштетена од пожарот

Екипи од Институтот за земјотресно инженерство почнаа со испитувања на опожарената Универзална сала во Скопје. Стручен тим проверува дали челичната конструкција и куполата кои беа поставени пред неколку месеци се оштетени.

мај е најбугарскиот, најобединувачкиот и најсветлиот празник.

Илјадници граѓани се собраа во центарот на главниот град на Бугарија за да ја проследат поворката.

Инаку комисијата за ревизија на историјата која беше формирана како резултат на договорот за добрососедство донесе заклучок дека двете држави, и Македонија и Бугарија треба заеднички да го одбележуваат денот на светите браќа.

ЏИНГЛ МАКЕДОНИЈА

ВЕСТ                         УНИВЕРЗАЛНА САЛА

ИЗИИС ПРОВЕРУВА ДАЛИ ЧЕЛИЧНАТА КОНСТРУКЦИЈА НА УНИВЕРЗАЛНАТА Е ОШТЕТЕНА ОД ПОЖАРОТ

Екипи од Институтот за земјотресно инженерство почнаа со испитувања на опожарената Универзална сала во Скопје. Стручен тим проверува дали челичната конструкција и куполата кои беа поставени пред неколку месеци се оштетени.

„Изведувачот не извести дека е направена првична проценка од страна на ИЗИИС и дека во тек е детално лабораториско испитување на состојбата на конструкцијата. По обезбедувањето на извештајот и во зависност од состојбата и насоките дадени во истиот, изведувачот ќе продолжи со изведбата“, велат од Министерството за култура.

Универзална сала се запали на 9 април, само еден месец откако по пауза од две години продолжија градежните работи за реконструкција. Веднаш по пожарот, од градежната фирма „Универзал-Балкан“ рекоа дека најверојатно се запалил стар кабел или некоја стара инсталација.

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )