Историчари за Алфа: Атина и Софија се обидуваат да го затворат македонското прашање

Атина и Софија заеднички се обидуваат да го затворат македонското прашање преку ставање крај на македонизмот. Вака професорот Митко Панов гледа на последиците од Преспанскиот договор и последните условувања од Бугарија во кои бара да заборавиме на постоење македонски јазик и македонко малцинство. Во спогодбите со двата соседа според Панов можат да се насетат тенденциите за промовирање на тезите за Македонија како бинационална држава и дека во неа има мултиетнички народ.

“Прославата на Самоиловата држава 1000 годишнината од смртта на Самоил кога бугарскиот тогашен претседател Плевнелиев го посети Солун да се поклони пред посмртните останки на Самоил рече дека Бугарија и Грција бидејчи сде членки на ЕУ знаат што е историја и како таа треба да се интерпоретира” вели Панов.

Професорката Котлар пак смета комисиите како македонско-бугарската за историски прашања можат да доведат до некаков договор, но нема да го издржат тестот на времето. Таа истакнува дека доколку се внимавало на важноста на македонскиот јазик во македонија нремало да има политичари кои не ги научиле историските лекции.

“Научната одрфедба не подлежи на комисиска распшрава и втака да бвиде прифатена. Во науката мора да истражувате, мора да докажете и мора тоа ншто ќе го докажете да го напишете и да го одбраните. Постоијат рецензии и верификувања, не може да наметнете некој став или мислење па било точно било неточно, ама било на некојаси комисија”, вели Котлар.

Таа апелира за национална стратегоја за односите со Бугарија. Нешто што според неа недостасува уште од 1991. За разлика од источниот сосед кај кого постои еиднствен став. На условувањата со јазикот и малцинството, за интеграција кон ЕУ минатата година им прететходеше ставот на Каракачанов, коалициски партнер на Борисов дека ВМРО-БНД ќе ја напушти владата ако Бугарија ја поддржи Македонија без решение на отворените историски прашања. Од Софија до сега се изнаслушавме за изјаснувањето на Гоце Делчев како Бугарин и за Македонија како втора бугарска држава. Ваквите ставови најчесто доаѓаа од европратеникот Ангел Џамбаски. Тој заедно со Андреј Ковачев беа предлагачи и на резолуцијата која ја усвои Европскиот парламент за потврда на како што се вели бугарското малцинство во Мала Преспа Албанија.

На заедничка македонска позиција во односите со Бугарија повика и ВМРО-ДПМНЕ.

Градимир Марковски

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста