Институтот за трансфузиона медицина во Штип доби двојазична табла

Двојазични станаа и потврдите за крводарителите. Овој документ со кој штипските крводарители се ослободуват од работа поради тоа што дарувал крв порај македонски е напишан и на албански јазик. Инститот за трансфузиона медицина е практично и првата државна институција во Штип каде што покрај докумени на албански, е поставена и двојазична табла. Штипјани изненадени од во регон каде преовладува македонско население , во официјална документација да се додава јазик кој мнозинството од граѓаните не го разбира.

Од ресорното министерство со став -Цивилизациска придобивка е лугето да може да се разбираат и да се гради општество без никаква форма на дискриминација и почитување на правилата и законите. Според последниот попис од 2002 година во Југоисточниот регион живеат 380.000жители, од кои 38се Албанци, односно 0,01%.

Александра Ристевска

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста