Ingram Micro: Над 100 ИТ експерти од Македонија, Косово и Албанија на вмрежување во Охрид

Во Охрид се сретнаа над 100 експерти од ИТ индустријата од Македонија, Албанија и Косово на конференцијата „Ingram & Vendors networking #1“ во организација на компанија Ingram Micro Macedonia. Тие на настанот говореа на теми како безбедносни онлјан аспекти, DDoS заштита, решенија за складирање од светска класа, како и за ерата на multi-cloud. -Како компанија која активно работи на македонскиот, европскиот и светскиот пазар како дистрибутер на производи и услуги за информатичка технологија, драго ни е што имавме можност заедно со вендорите да организираме ваков настан со цел присутните да се стекнат со знаење и да дискутираат на теми значајни за сите нас.“ велат од Ingram Micro Macedonia.

Ingram Micro е американски дистрибутер на производи и услуги за информатичка технологија, со седиште во Ирвин, Калифорнија, САД и има операции низ целиот свет. 170 илјади клиенти на даватели на ИТ решенија, 1.500 добавувачи партнери, 29 илјади соработници што обезбедуваат поддршка низ целиот свет со 188 логистички и сервисни центри. На настанот имаше говорници и од Check Point, американска-израелски мултинационален снабдувач на софтвери и комбинирани хардверски и софтверски производи за ИТ безбедност, на темата мрежна безбедност, безбедност на крајната точка, безбедностa на cloud, мобилна безбедност, безбедност на податоци и управување со безбедноста.

– Предизвик да говориме на оваа тема е тоа што за краток период Македонија како и околните држави се соочија со голем број на хакерски напади и тоа за многу кратко време. Голем број од државните институции беа оневозможени да работат токму поради сајбер напади – потенцираа од Check Point. VMware, Inc. е американска компанија за т.н. облак компјутерска технологија за виртуелизација со седиште во Пало Алто, Калифорнија. VMware беше првата комерцијално успешна компанија која ја виртуелизираше архитектурата x86 и на оваа конференција одржаа предавање на темата „Наполнете го вашиот ИТ со најновите решенија на VMware во ерата на multi-cloud“.

– VMware им помага на своите клиенти да управуваат со апликациите, надополнувајќи ја мрежата со соодветни алатки и платформи кои им овозможуваат да бидат во водство, кога барањата и побарувачката се пред нив. Тие треба да управуваат и да ракуваат со сите наследни услуги и апликации, но исто така и модерни апликации базирани на cloud, додека користат услуги и ресурси во просториите и јавните облак, а во исто време да управуваат со безбедноста и високата достапност на истите. – рекоа тие.

Veeam Software со седиште во Баар, Швајцарија и Колумбус, Охајо, Соединетите Американски Држави е компанија за информатичка технологија со седиште во САД во сопственост на Insight Partners која развива резервна копија и модерен софтвер за заштита на податоци за виртуелни, физички и мулти-cloud инфраструктури. – Растот и еволуцијата на ransomware е еден од најголемите деструктивни трендови во последната деценија. Овој раст направи откупниот софтвер да прерасне од економски криминал во огромен глобален безбедносен проблем. Организациите не можат да спречат сајбер напад, но треба да ги преземат неопходните чекори за да бидат подготвени ефективно да ги заштитат своите податоци во моментот кога ќе се случи напад. Современата платформа за заштита на податоци на Veeam обезбедува значителна сајбер еластичност и безбедност и создава различни способности за заштита од откупни софтвери за да им помогне на организациите сигурно да се опорават од секој сајбер напад за неколку минути, беше главната поента на Veeam Back up предавање „Последна линија на одбрана“.

Radware Inc. е американски снабдувач на производи за сајбер-безбедност и доставување апликации за физички, облак и софтверски дефинирани центри за податоци. Корпоративното седиште на Radware се наоѓа во Mahwah, Њу Џерси. Компанијата, исто така, има канцеларии во Европа, Африка и регионите на Азија Пацифик. Radware е член на Рад групацијата компании и нејзините акции се тргуваат на NASDAQ. – Заканите за безбедноста на информациите, нападите со одбивање на услуга и дистрибуирани одбивања на услуга (DoS/DDoS) се главна причина за прекин на мрежата. Научете како да ја заштитите вашата организација од IoT, Burst, DNS, TLS/SSL, мултивекторски напади, DDoS кампањи за откуп, IoT ботнети, фантомски поплави и други видови сајбер напади, додадоа пред присутните од Radware. Hitachi, Ltd. е јапонска мултинационална конгломератска корпорација со седиште во Чијода, Токио, Јапонија. Таа е матична компанија на Групацијата Хитачи и формираше дел од компаниите Нисан заибацу, а подоцна и ДКБ Групацијата и Групацијата Фујо пред ДКБ и Фуџи банка да се спојат во финансиската групација Мизухо. Од 2020 година, Hitachi води бизнис, почнувајќи од ИТ, вклучително вештачка интелигенција, Интернет на нештата, големите податоци, до инфраструктурата. – Hitachi Vantara постојано го ажурира своето портфолио на производи и решенија со цел да одговори на зголемените барања за агилна, флексибилна и скалабилна ИТ инфраструктура.

Растот на податоците, потребата за перформанси, ефикасноста на трошоците исто така не туркаат да направиме чекор пред нашите конкуренти. Со цел да одговориме и да ги решиме тековните и идните предизвици на нашите клиенти, лансиравме нова серија на решенија за претпријатија и средна класа. Овие нови серии решенија се вклопуваат во секоја архитектура на центри за податоци и се од интерес за сите клиенти од нашиот регион. Задоволство ни е да промовираме нови технологии и да разговараме за предизвиците со нашите клиенти и партнери, истакнаа од компанијата. Ingram Micro Macedonia на настанот истакнаа дека оваа конференција ќе стане традиција и ќе се организира еднаш во годината се со цел да се дискутираат важните теми во ИТ индустријата за регионот.

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста