Ердоган влезе во Аја Софија, прва посета на претседателот откако ја претвори во џамија

ТУРСКИОТ ПРЕТСЕДАТЕЛ РЕЏЕП ТАИП ЕРДОГАН ДЕНЕСКА БЕШЕ ВО АЈА СОФИЈА ВО ИСТАНБУЛ ПРВПАТ ОТКАКО ТАА  Е ПРЕТВОРЕНА ОД МУЗЕЈ ВО ЏАМИЈА. ТОЈ ГИ НАБЉУДУВАШЕ РАБОТИТЕ НА ПРЕНАМЕНАТА НА ОВАА ИМПОЗНАТНА ГРАДБА. ЗА НЕКОЛКУ ДЕНА, ОДНОСНО ВО ПЕТОК Е ПРЕДВИДЕНА ПРВАТА МУСЛИМАНСКА МОЛИТВА. ОДЛУКАТА ЗА ПРЕТВОРАЊЕ НА АЈА СОФИЈА ВО ЏАМИЈА ПРЕДИЗВИКА КРИТИКИ ШИРУМ СВЕТОТ, ПОСЕБНО ВО ГРЦИЈА КОЈА ВИЗАНТИСКИОТ ПЕРИОД ГО СМЕТА ЗА ДЕЛ ОД СВОЈАТА ИСТОРИЈА И КУЛТУРА.

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста