Една доза вакцина го намалува ризикот од Ковид кај сите возрасни групи

Шансите да се заразат со ковид нагло паднаа по првата доза или на АстраЗенека или на Фајзер вакцините, откри студија во Велика Британија.

Вакцините дејствувале исто кај сите возрасни групи.

Истражувањето на Заводот за национална статистика (ОНС) и Универзитетот во Оксфорд исто така откриле силен одговор на антитела кај сите возрасни групи кои примиле една доза од вакцината на АстраЗенека или Фајзер.

Секој покажа одреден одговор на обете вакцини, изјавиле истражувачите.

Истражувањето, содржано во две студии кои сè уште не биле рецензирани или објавени, се заснова на тестови на вируси од 370 000 луѓе од општата популација во Велика Британија – едно од најголемите досега.

Дава дополнителни докази во реалниот свет дека вакцините што се користат во Велика Британија за заштита од „Covid-19“ се ефикасни во заштитата на луѓето од инфекции со коронавируси.

Во првата студија, луѓето кои биле вакцинирани со единечна доза или на вакцините Оксфорд-АстраЗенека или фајзер-БиоНТех, имале 65% помалку шанси да добијат нова инфекција со Ковид.

Три недели по вакцинирањето, извршено помеѓу декември 2020 година и почетокот на април 2021 година, инфекциите со симптоми паднаа за 74%, додека инфекциите без пријавени симптоми паднаа за 57%.

Оние кои примиле втора вакцинална доза на Фајзер имале 90% помалку шанси да бидат заразени. Истата пресметка не можеше да се направи за АстраЗенека, бидејќи премалку луѓе во студијата добија втора доза бидејќи подоцна започна нејзиното ширење.

Студијата покажа дека и двете вакцини биле ефикасни против варијантата Кент (Б117) која циркулирала во тоа време.

Д-р Коен Поуелс, истражувач на Универзитетот во Оксфорд, Одделот за здравје на населението во Нафилд, рече дека податоците ја поддржуваат одлуката за проширување на јазот помеѓу дозите.

„Заштитата од нови инфекции добиени од единечна доза ја поддржува одлуката да се продолжи времето помеѓу првата и втората доза на 12 недели за да се зголеми првичната покриеност на вакцинацијата и да се намалат хоспитализациите и смртните случаи“, рече тој.

Сепак, тој рече дека бројките покажуваат дека сè уште постои можност вакцинираните луѓе повторно да го добијат Ковид и да им го пренесат на другите, нагласувајќи ја потребата за социјално дистанцирање и маски.

Второто истражување, спроведено на скоро 46.000 возрасни лица кои биле вакцинирани со една доза, открило силни одговори на антитела – знак дека вакцините го стимулираат одбранбениот систем на организмот за заштита од вирусот – во сите возрасни групи.

Овие одговори на антитела беа „широко издржани до 10 недели потоа“, велат истражувачите.

Иако нивото на антитела се зголеми побавно и на пониско ниво со единечна доза на Оксфорд-АстраЗенека, тие побрзо се намалија по една доза на Фајзер, особено кај постарите возрасни групи.

Едно откритие што ги изненади истражувачите е количината со која имунолошкиот одговор се засилил кај лицата над 80 години по втората доза – далеку повеќе отколку кај помладите возрасни групи.

Наодите ја потенцираат важноста на луѓето да ја добијат својата втора доза на вакцина за зголемена заштита, велат истражувачите.

Но, сè уште не е јасно што всушност значи натрупување на антитела по вакцината Ковид.

Проф. Сара Вокер, главен истражувач на студиите, од Универзитетот во Оксфорд, рече: „Сè уште не знаеме точно колку е потребен одговор на антитела и колку долго е потребен за да се заштитат луѓето од добивање на Ковид-19 во долгорочно – но во текот на следната година, информациите од анкетата треба да ни помогнат да одговориме на овие прашања “.

Двете студии се базираат на податоци од Анкетата за инфекции Ковид-19, партнерство помеѓу Универзитетот во Оксфорд, ОНС и Одделот за здравство и социјална грижа.

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста