Дуќанџиите од чаршија сакаат нови излози, но калдрмата не ја даваат

Измените не им пречат на дуќанџиите. Напротив, оние чии излози изостанале во првите две фази, со нетрпение чекаат да дојде и нивниот ред за промена на излозите

Општина Чаир и Министерството за економија ќе ги уредуваат излозите во Старата скопска чаршија. Покрај излозите, чаршијата ќе добие и нова калдрма. Ваков договор вчера потпишаа двете институции, а за таа намена ќе бидат потрошени еден милион евра.

Сепак, ова не е прв обид да се промени изгледот на чаршијата. Активностите за уредување на излозите во Старата скопска чаршија стигнаа до 3 -тата фаза. Дел од излозите беа обновени во првите две фази, а екипата на „Слободен печат“ денеска се прошета низ чаршијата и ги најде дуќаните кои добиле субвенции за промена на излозите.

Како што не информираа сопствениците, никој од нив не поднел барање за промена на излогот, ниту пак доплатил дел од средствата.

– Целокупниот износ беше покриен од средствата од Европска Унија. Цел ред дуќанџии добија нови излози, сите во иста, кафена боја – ни рече сопственикот на туристичка агенција Саб Турс.

Advertisements