Доналд Трамп пиел недокажан лек за превенција од Ковид-19

Американскиот претседател Доналд Трамп изјави дека зема лекови против маларија за да ги ублажи симптомите во случај да е заразен со коронавирусот, иако неговиот ефект против инфекцијата не е докажан. Трамп им рече на новинарите дека зема „хидроксихлорокин и додаток на цинк“ секој ден околу една недела и половина.

“Почнав да го земам затоа што мислам дека е добро. Слушнав многу добри приказни”, рече Трамп.

Според експертите хидроксихлорокинот може да предизвика аритмија, но лекарот на Белата куќа вели дека „потенцијалната придобивка од третманот ги надминувала релативните ризици.

 

 

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста