Д-р Даниловски: Ако се „тегнеме“со вакцинирањето му се дава шанса да врисуот да и избега на вакцината

Куманово, Штип, Кавадарци, Тетово, Охрид и Битола се подготвуваат за вакцинација со кинеските вакцини. Покрај  во Скопје, вакцина ќе може да се прими и во еден од овие шест града. И покрај најавите на здравствените власти за масовна имунизација, според епидемиолозите во земјава споро се одвива вакцинирањето.

Некои проценки велат дека сме имунизирани на природен начин, близу 60 отсто. За да стивне епидемијата кај нас би требало кај нас 75 до 80 отсто да бидат имуни. Независно дали на природен или на вештачки начин со вакцинивели за Алфа професорот Драган Даниловски.

Професорот Даниловски вели за да се стави крај на пандемијата мора дури 85 отсто од населението да биде имуно на вирусот.

Ако со ова темпо се продолжи да се вакцинира, значи просечно број на вакцини дневно дадени, иако тој број расте како што забележувам.Според Блумберг од 28 април  вели просечен број на дози 1.842 за да се постигне 85 отсто од наслението да биде вакцинирано ќе требаат 4,6 години, ова е груба математика. Јас би апелирал до надлежните, ова темпо што е можно побрзо да го зголемат – макар десет пати побрзоизјави професорот.

Д-р Даниловски алармира да вакцинираат што побрзо што поголем број на луѓе, затоа што само така на вирусот нема да му се даде шанса да се извлече од обрачот во кој се стега.

Ако полека се тегнеме со вакцинирањето со тоа му се дава шанса на вирусот да и избега на вакцината, да мутира.Да најде начин преку мутирање и создавање на нови соеви да стане отворен на антителата што ги создава вакцината, но и на природниот имунитет.И тогаш ќе се соочиме со еден ужас без крај” – вели д-р Даниловски.

Најавите на Филипче се дека дневно од 10 до 15 илјади граѓани ќе добијат вакцина. Но за жал според голем дел од лекарската фела тоа е неостварливо.

Ања Василева

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста