ЈП да ја одржуваат водоводната мрежа, а не само да вработуваат нови кадри

Јавните водоводни претпријатија редовно да ја одржуваат мрежата, а не да се грижат само за своите плати и новите вработувања. Ако не вложуваат за...

До 29 октомври продолжен рокот за поднесување ДДВ-04 пријава

Управата за јавни приходи (УЈП) соопшти дека поради отежнато поднесување даночни пријави преку системот е-Даноци на 24 и 25 октомври годинава, рокот за поднесување ДДВ-04...

Двајца рудари повредени при ископ во рудникот Тораница

Двајца рудари кои работеле во рудникот Тораница вчера околу 14.40 часот биле со повреди донесени во Здравствниот дом Крива Паланка за укажување на лекарска помош. Како...

Гацов: 2018 година е економски изгубена година

Даночниот советник Павле Гацов смета дека 2,8 проценти економски раст е тешко да се реализира. Тој вечерва во емисијата „Отворено на Алфа“ потенцираше дека...

Петрески: Капиталните инвестиции треба среднорочно да се планираат

Секоја година капиталните инвестиции се реализираат во околу 70 проценти, тоа значи дека треба да се направи приоритетизација, да се утврди што е приоритет,...

Расте дупката во ПИОМ

Дупката во пензискиот фонд постојано расте, Владата од година в година префрла се повеќе пари за редовна исплата на пензии, но анализата на министерството...

ВМРО-ДПМНЕ: СДСМ продолжува да удира по најсиромашните

СДСМ продолжува да удира по најсиромашните. Владата крати 6 милиони евра од Буџетот наменети за намалување на сиромаштијата. Заев од опозиција ветуваше дека Буџетот треба...

Централен регистар одбележува 16 години постоење

Централниот регистар на Република Македонија одбележува 16 години постоење.  По тој повод ќе биде организирана и дводневна работилница (Regional workshop> registers – talking regional,...

Пониски трошоци и пократко време за увоз и извоз, сепак слаб интерес кај фирмите...

Слаб интерес кај фирмите да станат овластени економски оператори. До Царинската Управа досега стигнале само две барања, на една шпедитерска и една производствена компанија....

БМВ повлекува околу 1,6 милиони возила поради ризик од пожар

Германскиот производувач на автомобили БМВ (BMW) повлекува околу 1,6 милиони дизел возила во Европа и Азија заради потенцијална опасност од пожар во нивните мотори. Повлекувањето доаѓа...

Следната недела почнува расправата по ребалансот на Буџетот

Во Собранието на Република Македонија следната недела почнува расправата по ребалансот на Буџетот за 2018 година. Во понеделник е закажана седницата на матичната Комисија...