14.4 C
Скопје
17.07.2019

Економија

Димитриевски за Алфа: Од поскапувањето на лебот, на удар ќе бидат најсиромашните

Државата да ги активира стоковите резерви на жито, за голем дел од населението да не го почувствува наглото поскапување на лебот, алармираат познавачите на состојбите. Според професорот на земјоделскиот факултет Драги Димитриевски,...

Пораснаа трошоците на живот во ноември во однос на истиот период лани, граѓаните се...

Растат трошоците за живот, потврдуваат податоците на Државната статистика. И покрај што, статистички бележи благо покачување на просечната плата, речиси и никој тоа не го чувствува. Граѓаните се жалат дека од ден во ден...

Сивата економија го уништува легалниот бизнис

Сивата економија останува сериозен проблем за легалниот бизнис. Стопанството бара засилени контроли и инспекции и сузбивање на нелојалната конкуренција која го урива пазарот бидејќи не плаќа никакви давачки. - Ни пропаѓаат бизнисите. Инспекцијата многу малку...

Општина Гевгелија доби од Владата 60,7 милиони денари за раздолжување

Владата на Република Македонија и одобри на општина Гевгелија 60,7 милиони денари за плаќање на стари долгови кон доверителите. Основните буџетски приходи на општината за наредната 2019 година, наместо планираните 215 милиони денари, сега...

Гувернерката Ангеловска-Бежоска: Потребен е развој и на пазарите на капитал

Според гувернерката на НБРМ, за соодветно финансирање на малите и иновативни бизниси, потребен е развој и на пазарите на капитал. Во „Отворено“ на „Алфа“ таа потенцираше дека тие можат да бидат значаен дополнителен, алтернативен...

Ангеловска-Бежоска: Цената на финансирање на бизнис-секторот продолжува да се намалува и оваа година, а...

Коментирајќи ги макроекономските параметри коишто ги следи централнaта банка, гувернерката Анита Ангеловска-Бежоска, во „Отворено“ на „Алфа“ потенцираше дека движењата на девизниот пазар се добри, дури и над очекувањата на НБРМ. Според неа, тоа упатува...

Гувернерката на НБРМ: Банкарскиот систем е стабилен

„Банкарскиот систем е стабилен, со висока капитализираност и адекватна ликвидност“ – посочи гувернерката на НБРМ, вчера, во студиото на „Алфа“. „Ако се спореди со предкризниот период“ – нагласи таа, „банкарскиот систем, сега се наоѓа...

Ангеловска-Бежоска: Во 2019 година, НБРМ очекува економскиот раст да забрза на околу  3,5%

„Главната причина за ревизијата на проекцијата на НБРМ за економски раст за оваа година може да се лоцира во остварувањата на првата половина на годината, првенствено поради отстапувањето во сегментот на инвестициите што имаше...

Гувернерката на НБРМ Бежоска за Алфа: Очекувавме заживување но имаме пад на инвестициите

Наместо зголемување, пад на инвестициите. Гувернерoт на НБРМ Анита Ангеловска Бежоска,  во емисијата „Во светот на бизнисот“ на Алфа ТВ рече дека било очекувано заживување на инвестициите во земјава, особено после падот во 2017 година,...

Промените во даночната сфера лошо ќе влијаат на туризмот

Законските измени кои што ги заговара Владата, а се однесуваат на промени во даночната сфера лошо ќе влијаат посебно во делот на туризмот. Експертите појаснуваат дека предложените измени во данокот за закуп ќе се...

Македонската економија почна да расте, но не со темпо како што ветуваше власта

Економијата порасна за 3%, објави државната статистика. Најголем раст има кај секторот уметност, забава и рекреација 17%, трговија 9,4% и стручнина и научни дејности 7,7%. Од друга страна во негатива се секторите земјоделство -...