Шпанија од 2040 година ќе забрани продажба на бензински, дизел и хибридни автомобили

Шпанија планира да предложи забрана за продажба на бензински, дизел и хибридни автомобили од 2040 година, соопштија владини претставници. Со ова Шпанија ќе се приклучи...

Цените на акциите на европските берзи „потонаа“

На европските берзи од утрово цените на акциите се намалени на најниско ниво во изминатите 22 месеца. Причини за тоа се вчерашнито пад на индексите...

Слабо се осигурува од елементарни непогоди, свеста зголемена единствено кај земјоделците

Граѓаните и натаму сметаат само на државниот буџет од кој се обесштетуваат при елементарни непогоди. И покрај неколкуте случаи кои предизвикаа штети...

Извозниците бараат државна финансиска поддршка за саемски учества на компаниите

Со поголема промоција и со присуство на познати саемски манифестации ширум светот, како и со промена на моделот на субвенционирање, Македонија може значително да...

Распишан тендерот за трите нови патарини, државата се задолжува 15,3 милиони евра

Државата се задолжува 15,3 милиони евра за поставување на трите нови патартини. Распишан е тендерот за изградба на двете патарини кои треба да се...

Информатичките компании незадоволни од државните даночни реформи

ИТ секторот има сериозен проблем да ги задржи програмерите во Македонија. Причина прогресивниот данок, кој силно удри врз овој сектор. Како што објави државната...

Укинат рамниот данок – догодина прогресивно оданочување

Собранието попладнево го донесе Законот за данок на личен доход со кој од 1 јануари 2019 година се напушта концептот на рамен...

Владата се уште нема анализа за отпис на долговите за струја, редовните плаќачи гневни

Приватни компании ќе отпишуваат долгови, но Владата продолжува да се фали дека благодарение на неа, на корисниците на струја ќе им бидат...

Пензионерите контра ММФ: Не подоцна во пензија, туку да се врати стариот модел за...

Владата да не ги прифаќа сугестиите на Меѓународниот монетарен фонд за зголемување на старосната граница за одење во пензија. Откако беше најавена пензиска реформа,...

ЈП да ја одржуваат водоводната мрежа, а не само да вработуваат нови кадри

Јавните водоводни претпријатија редовно да ја одржуваат мрежата, а не да се грижат само за своите плати и новите вработувања. Ако не вложуваат за...

Бислимоски не се плаши од заканите со кривични пријави од БЕГ кон РКЕ

Цената по која БЕГ откупува од ТЕ-ТО е пониска за 15%, отколку таа сама да ја произведува вели претседателот на Регулаторната Комисија за енергетика...