29.2 C
Скопје
23.07.2019

Култура

Отворање на 11. Скопје постер фестивал

Во Мултимедијалниот центар Мала станица вечер од 19 часот ќе биде отворен 11. Скопје постер фестивал, кој годинава ќе се одржува под мотото „Моќта на плакатот” и ќе може да се посети до 6...

Почина Мите Грозданов

Во 75-тата година од животот вчера почина Мите Грозданов, доајен на македонскиот театар, актер на Драмски театар-Скопје каде што работеше од 1967 до пензионирањето во 2008 година. Роден е во Струмица на 14 декември 1943...

Рускиот „Магичен свет“ најдобар на 9. Мобил филм фестивал

Наградата „Ратка Илиевска-Лале“ за најдобар филм на 9.Мобил филм фестивал ја доби рускиот „Магичен свет“ на Катја Ветрова. За најинвентивен филм е награден шпанскиот „Сенки на радио на Истокот“ на  Начо Ресио, за најоригинална приказна награда доби „Чевли“ на...

Вердиевата „Травијата“ во Македонската опера и балет

Во Македонската опера и балет вечер ќе биде изведена операта „Травијата“ во режија на Верена Штојбер од Германија, која премиерно беше прикажана на минатогодишните Мајски оперски вечери. Се работи за модерна постановка на познатата опера...

Македонска вечер на филмската ретроспектива за сто години од крајот на Правта светка војна

На ретроспективата „Времињата се менуваат 1918 – Падот на Австро-Унгарската империја“ организирана од Австрискиот филмски архив по повод одбележувањето на крајот на Првата светска војна и 100-годишнината на Републиката, македонската вечер беше посветена на  пионерите...

НГМ ќе ја отвори годишната изложба на основни училишта

Националната галерија на Македонија (НГМ) денеска во Даут-пашин амам ќе ја отвори традиционалната годишна изложба на основни училишта, која ќе може да се посети до 24 ноември. Секоја година изложбата третира тема поврзана со некој...

Со сценски спектакл Битолскиот театар ќе го одбележи роденденот

Зошто „Аждерот“ денес во 21. век кај нас и во светот, не со неговата сила туку со внатрешното ропство, со способноста на граѓаните и нивната подготвеност да се помират со злото и да му...

„Флуиден страв“ во издание на „Слово“

Издавачката куќа „Слово“ објави превод на студијата „Флуиден страв“ од Зигмунт Бауман (1925-2017), современ полски социолог и влијателен филозоф. Пред оваа, „Слово“ објави уште две студии од овој автор – „Флуидна љубов“ и „Флуидни...

„Викенд на мртовци“ премиерно во „Театар Комедија“

Театар „Комедија“ вечер премиерно ја поставува претставата „Викенд на мртовци“ по текстот на Миле Попоски, која пред повеќе од 20 години се играше во Драмски театар-Скопје, а пред 30 години режисерот Коле Ангеловски го...

Почнува Недела на дизајн со Скопје

Во Јавна соба утре стартува осмото издание на Недела на дизајн во Скопје, а оваа година дизајнерската платформа ќе се одржува на тема „објективност“, што претставува обид да се разбие заблудата дека еден производ...

„Гитари, дирки и свирки”, прво училиште за музика за деца во социјален ризик

„Гитари, дирки и свирки” ќе биде првото училиште за музика и уметности во земјава, која ќе биде наменета само за деца и млади во социјален ризик каде децата ќе можат да го изучуваат инструментот...