Бадникарскиот манскенбал во Тетово за Бадник ќе почека за подобри денови

Тетовци годинава имааат маски, но не и можност,  да го организираат традиционалниот маскенбал за Бадник.. Во Тетово,  Божиќ, се дочекува на специфичен начин- со палење на бадникови огнови и маскенбал.. Годинава, ќе ги нема масовните собири, и многу обичаи ќе изостанат, но барем дечињата ќе се маскираат, и вечер, кај најблиските, ќе ја запеат песната, карактеристична за тетовскиот крај.. 

Сликата од Тетово ја има колешката Милена Вучевска:

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста