Автобусите пристигнаа, но, не тргнаа-кога ќе профункционира јавниот превоз во Тетово сеуште не се знае

Тетово конечно,после години најавувања, доби автобуси, но, не и јавен превоз. Кога ќе почне да функционира,локалните  власти немаат одговор.Денеска само ги промовираа петте автобуси, но, за да се возат граѓаните ќе почекаат-сеуште не се знае ниту цената на билетите, ниту како и кога ќе почнат да сообраќаат. Потребата за јавен превоз Тетово ја има одамна,и поради аерозагадувањето, но, и за намалување на сообраќајниот хаос.Но, колку тој ќе биде функционален, познавајќи ја сообраќајната инфраструктура во градот, дел од експертите се скептици.

-Ако во овој хаос се воведе јавен градски превоз посебно не добро испланиран, а претпоставувам нема да биде добро испланиран, затоа што не е другото добро испланирано.Предходно би се средило паркирањето на пример.Градскиот превоз би заглавил во истата гужва, што значи би ви требало истото време и со автомобил, со превоз уште подолго дури стигнете до дестинација, а тоа не е идејата, изјави Зоран Ѓорѓевски-професор по стручни сообраќајни предмети

Иако повеќе пати потпрашана, дали и какви претходни анализи направиле надлежните ,колку е стручно испланирано да започне јавниот превоз,градоначалничката Теута Арифи не даде конкретни одговори.Важно било вели, што автобусите биле тука, а скептици, секогаш ќе имало.

Тетовци велат дека јавен превоз и тоа како е потребен, но и тие сметаат дека треба поголем ред во сообраќајот, за тој да биде функционален.

Тетово веќе со години е во сообраќаен колапс.Јавниот превоз се воведува токму за метежот да се растерети,но дали ќе се постигне целта ќе се знае откако автобусите ќе почнат да сообраќаат.

Милена Вучевска

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста