Анализа: Патот кон ЕУ за Македонија е „маратон од 42 километри со пречки“

Mandatory Credit: Photo by OLIVIER HOSLET/EPA-EFE/Shutterstock (10325198t) France's President Emmanuel Macron during a Special European Council in Brussels, Belgium, 01 July 2019. Heads of states or governments from the EU are continuing discussions on the possible candidates for the heads of EU institutions, namely European Council President, President of the European Commission, High Representative of the Union for Foreign Affairs and Security Policy (Foreign Policy Chief), and President of the European Central Bank. Special meeting of the European Council On nominations for the EU's top jobs, Brussels, Belgium - 01 Jul 2019

Европската унија пред земјите од Западниот Балкан и нивните амбиции за членство поставува невозможни пречки на секој чекор, при што најпрвин им се испраќа порака дека се зависи од нив самите, а потоа државите кои веќе се членки ги блокираат. Ова е ставот на дел од меѓународните експерти во интензивната дебата која следеше по француското вето за преговорите со Македонија и Албанија и нон пејперот со кој Париз бара нов пристап кон проширувањето на унијата. Најилустративно тоа го објаснува Гералд Кнаус од Европската иницијатива за стабилност.

Трките со пречки на 400 метри постојат како олимписка дисциплина, но невозможно е да трчате маратон од 42 километри со пречки. А токму тоа е она во што се претвори процесот на пристапување каде секоја земја членка има право на вето“ – објаснува Гералд Кнаус.

Според експертите главниот проблем лежи во фактот дека процесот на пристапување повеќе не е она поради што беше создаден – да продуцира промени на подобро, туку се претвори во вежба на штиклирање без суштински промени, како што објасни и самиот француски претседател Макрон. Министрите од ЕУ веќе два пати расправаа за проширувањето, а ЕК доби задача во јануари да излезе со нова методологија. Но францускиот предлог е збунувачки, додаваат експертите, бидејќи вистинскиот проблем не е методологијата, туку фактот дека секоја земја членка може, кога и да посака, од свои причини да става вето. А бидејќи токму Макрон се залага во иднина на ниво на ЕУ да се носат одлуки со просто мнозинство, тогаш логично е да се заложи за такво нешто и во процесот на проширување, за да не може до бескрај да се ставаат блокади пред земјите аспиранти за членство.

Драган Милосављевиќ

Advertisements

Поврзани вести