Аналитичари: Вчерашниот говор на Пендаровски, празни флоскули и напади кон ВМРО-ДПМНЕ

Аналитичари: Вчерашниот говор на Пендаровски, празни флоскули и напади кон ВМРО-ДПМНЕ

Напади кон ВМРО-ДПМНЕ колку биле слаби, и величање на СДСМ колку се тие најдобри. На кратко ова може да се сумира од вчерашниот говор на актулениот претседател на Македонија и кандидат на СДСМ за истата функција. Стево Пендаровски на конгресот на социјал-деморкатите не понуди ништо ново, никаква идеја, план, визија за што би правел тој ако повротно ја добие фотљата на вила Водно. Без малку целиот говор беше насочен на тоа како да ја оцрни партијата која му е опоненет на претседателските избори.

Дел од аналитичарите за Алфа коментираат, Педаровски ниту до сега како претседател не нудел опции и планови, туку само политички оговарања и менување на ставови. Овој говор е само показател каква ќе биде неговата кампања и што тој ќе предложи на народот.

Тој требаше вчера, односно неговиот говор да биде поделен во два дела. Првиот дел, да даде отчет што сработи изминатите 5 години, а вториот дел од говорот требаше да биде насочен за визија каде ја гледа Македониај следните 5 години. За жал ни тоа ни тоа не го видовме. Говор полн со празни флоскули, практично со ништо конкретно осбен една негативна кампања која не доликува за функцијата претседател на републиката,вели Самоил Малчевски – аналитичар.

Според Малчевски ниту досега не бил добар претседател, оти не си ги вршел работите што се во негова ингеренција. Единствено што прави, а и ќе прави, вели тој, е продолжување на кампањата за како неговите политички опоненети се анти еу и нато што е целосно неточно и народот тоа го знае.

Пред Пендаровски да каже што ќе прави следните 5 години како потенцијален претседател на РМ, треба да даде отчет што направи изминативе 5 години како претседател. Тоа беа 5 години залудно потрошени или мандат залудно потрошен.Мене ме интересира каков коментар ќе даде на тоа дека стратегијата за одбрана на РМ која е во негова надлежност, сеуште во една од основните цели стои дека Македонија треба да стане членка на НАТО. Ние веќе сме 3 години членка, вели Самоил Малчевски – аналитичар.

Меѓудругото, мандатот на Педнаровски ќе остане запаментен по неговто потпишување на измените на кривичниот законик каде се намалуваат казните на криминалзите, потпишување на законот за Бехтел и Енка, договор кој никогаш не го виде светлото на денот, а ќе ја чини Македонија над 1 милијадра евра пари од граѓаните. Неговото претседателствување ќе остане запаментено и со неговата изјава дека да не е шеф на државата би се иселил од Македонија, како и менувањето на ставовите кој не ретко тој ги менуваше.

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста