Американски лек против Ковид-19

Александар Вучиќ во изјава за РТС зборуваше за вакцинацијата против коронавирус и најави кога ќе биде вакциниран, но спомена и нов лек наменет за оние кои се во загрозени категории и го добиваат коронавирусот.

-Успеавме да набавиме американски лек. Со оваа ампула, короната се лекува за 95%. Купивме 1.800 ампули. Нашите лекари ќе го имаат тоа во протоколот за да се обидат да спасат животи на луѓе кои се во категории во опасност. Значи, ако сум некој кој има висок крвен притисок, дебел, ја добивам таа ампула и сум излечен 95 проценти, американскиот лек против корона чини 600 долари, рече Вучиќ.

Вучиќ истакна дека станува збор за исклучително скап американски лек и дека со ова сакал да покаже колку Србија се бори да ги спаси животите на граѓаните.

-1.000 евра е ден на лекување на интензивна нега. Просечен човек плаќа 550 евра годишно. Државата мора да најде пари за сето тоа. И да им помогне на сите. Јас сум секогаш против затвор, но мора да им помогнете на лекарите. Мора да размислите и за животот на луѓето. “И економијата. Не можам да го поднесам она што некои луѓе мислат дека е популарно да се биде против мерките, а потоа тие зборуваат против нив. Државата треба да размислува за сè, рече претседателот.

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста