Алфа во посета на пунктовите за тестирање за коронавриус

Од глава до пети заштитени со скафандери, со целосна заштитна опрема медицински тимови на пунктовите за испитување на корона вирус секојдневно се соочуваат со различни пациенти и предизвици. Алфа го посети пунктот во поликлиниката Чаир, таму дел од медицинскиот пероснал не сакаа да зборуваат пред камера,но ни кажаа дека меѓу нив владее голем страв, потенцирајќи дека и покрај тоа што се заштитени постои реален ризик за да дојдат до допир со вирусот.

Во меѓувреме ,се зголемуваат капацитетите за тестирање на коронавирус – од денеска во функција е пунктот во Поликлиниката Идадија. Таму се доставени 5.000 теста. Но, на овој пункт не успеавме да дојдеме до контакт со медицинските лица, едиствено забележавме поголема фрекфренција на граѓани кои одат да се тестираат.

Првиот човек на Центарот за Јавно здравје Зибери, за Алфа вели дека одзивот за тестирање зависел од повеќе фактори, но најважена била епидемиолошката анкета која ја пополнувале пациентите кај своите матични лекари.

Освен пунктовите, од денеска стртуваат со работа и мобилните медицински тимови кои ќе вршат тестирање во домашни услови. Овој систем на работа ќе биде наменет за ризична група на граѓани,односно повозрасните.
Инаку, во изминатото деноноќие направени се 257 тестирања за Ковид19, од кои: најмногу преку Институтот за Јавно Здравје – 131. Додека, вкупниот број на направени тестови досега изнесува 3.775.

Ања Василева 

Advertisements