Аерозагадувањето во Тетово расте, надлежните незаинтересирани за проблемот

Со започнувањето на грејната сезона, почнаа да растат и ПМ 10 честичките, кои деновиве во Тетово се постојано високи.Аерозагадувањето уште повеќе ќе расте во зимските месеци,предупредуваат екологистите.Истиот проблем како и секоја година, а локалните власти повторно се без никакви мерки и стратегија како барем да се ублажи состојбата,што е крајно несериозно, особено сега, во време на пандемија,кога вирусот е најопасен за дишните патишта.

  • Не е добро да се остават граѓаните во толкаво загадување во време на пандемија.Било какви болести со дишните патишта можат да завршат со Ковид.Затоа централните и локалните власти треба да се покажат одговорни и одлучни – вели Аријанит Џафери-“Еко герила”.

И тетовци не очекуваат од властите некакви мерки.Сами ќе се пазат, оти надлежните велат, не ги интересира.

Тетово изминативе години неколку пати се најде и на врвот на листата најзагадени градови во светот,но ниту ова не ги поттикна властите да најдат решение за проблемот.Она што константно го прават се сведува само на препораки.

Милена Вучевска

Поврзани вести