30-50 авганистански бегалци во секој момент чекаат лет од Берлин за Скопје, хотелиерите од Охрид спремни да ги сместат

Повеќе од половина од хотелите на охридско-струшката ривера се подготвени на примат авганистанци во своите капацитети, велат од хотелската асоцијата на хотелиери.Љупчо Цветаноски еден од хотелиерите кој за ова јавно проговори. Бидејќи обемот на работа опадна, расположен сум вели да го остапам целиот капацитет и во еден од хотелите со 4 ѕвезди да сместам од 80 до 90 лица од Авганистан,согласно препораките на министерството за здравство и  со почитување направилата и прописите на хотелското сместување.

Бидејќи е намелен обемот на туристи во овој период, јас го отстапувам хотел ‘’Климетица’’  искључиво само за лица од Авганистан. Одиме ние преку хотелската асицијација ХОТАМ ,лично претседателот има обавено контакти со министерството за економија каде што нашите хотелски капацитети, зборуваме во нашиов регион дека се на располагање за прием на лица надвор од нашава дражава од Авганистан избеглици – изјави Љупчо Цветаноски-хотелиер.

Секој денар е добредојден вели претседателот на Хотам Крсте Блажески, доколки државата е подготвена да плати 40 до 50 евра по човек, добар дел од хотелиерите ќе сместат авганистанци, но да се има предвид дека сеуште е сезона и дека се обвзани да ги почитуваат меѓународните договори со странските тур оператори.Сепак се работи за 450,500 луѓе што не е голема бројка на авганистанци што земјава треба да ги прими-вели Блажески.

Да, би примиле гости ние сме угостителски објекти регистриани за примање на гости од цел свет.Кој сака да прими прима,кој не сака не прима тоа е секој хотел си има своја политика – изјави Крсте Блажески – претседател на Хотам.

Но дел од хотелиерите кои не сакаа да зборуваат јавно, се скептични велат не работи за туристи, се знае кои престојува еден турист, авганстанците практично ќе живеат овде неколку месеци.Кој ќе ја гарантира безбедноста и под кои услови треба да ги примиме авганистанците—велат хотелиерите.

За ова побаравме информација од Владата, ни не ни одговорија.Прашавме:Колку хотели од овој регион но и генерално во земјава пројавиле интерес и како оди постапката за пријавивање на хотелиерите ? Од што зависи каде ќе се сместуваат авганистаците и под кои услови ?

Хотелите на ривиерата сеуште се полно со гости, како би функционирале хотелите во тој случај?Дали се знае колку авганистанци ќе бидат сместени во Охрид и Струга? Дали е точно дека дел од авганистанците ќе бидат сместени во детското одморалиште во Струга ?

Росица Голабоска

Advertisements