17 години затвор за поранешниот јужнокорејски претседател

Поранешниот јужнокорејски претседател Ли Мјунг-бак е осуден на 17 години затввор поради корупција. Врховниот суд во Сеул му ја зголеми казната за 2 години, по поднесената жалба на пресудата, бидејќи тој веќе во 2018 година тој е осуден на 15-годишна затворска казна. Поради лоша здравствена состојба беше условно пуштен на слобода во март минатата година.

Поранешниот шеф на јужнокорејската држава иако ги отфрлил сите точки од обвинението, тој е осуден за откуп, проневера и други обвиненија. Ли не се покајал поради злоупотребата на службената должност, туку ги обвинил оние со кои работел. Ли беше претседател на Јужна Кореја од 2008 до 2013 година.

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста