15 болести што ќе убијат најмногу луѓе во следните две децении

Научно истражување чии резултати се објавени во стручниот магазин „Лансет медисин џурнал“, наведуваат статистика за најсмртоносни болести и тоа две години наназад, па сè до научно втемелени предвидувања дури до 2040-тa година.

Земени се предвид 250 причини за смрт во 195 држави и територии и тенденција на раст на фатален исход, покажуваат одделни заболувања.

1. Инфаркт;

2. Респираторни инфекции;

4. Хронични болести на бубрезите;

5. Алцхајмерова болест;

6. Дијабетес;

7. Рак на белите дробови;

8. Дијареални заболувања;

9. Самоповредување;

10. ХИВ/сида;

11. Рак на црниот дроб;

12. Холестерол;

13. Туберкулоза;

14. Предвремено породување;

15. Рак на дојка.