1.500 мигранти на границата со Грција, има судири со полицијата

Околу 1.500 мигранти се наоѓаат во Грција во близина на нашата граница, и околу 500 во близината на Солун, а има информации за судири со грчката полиција.

Состојбата во овој момент е под контрола, изјави денеска Сашко Коцев, директор на МАРРИ Регионталниот центар, по одбележувањето на 15-годишнината на оваа иницијатива, одговарајќи на новинарско прашање дали е можен нов мигрантски бран во блиска иднина со оглед на случувањата на границата со Грција.

Прво државите се многу поподготвени сега, постои голема поддршка од ЕУ во справувањето со мигрантската криза, а на нашата јужна граница кон Грција патролираат полицајци од повеќе европски држави заедно со македонската гранична полиција. За разлика од 2015 година Македонија и целиот регион е далеку подобро подготвен за соодветен одговор доколку се појави зголемен број мигранти“, нагласи Коцев, додавајќи дека не очекува да се повтори сосотојбата со мигрантите од 2015 година.

Во одонос на зголемување на бројот мигранти кои се собираат во камповите во Грција, министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски истакна дека секојдневно разменуваат информации со грчките колеги.

Според Спасовски, ова поголемо собирање во камповите во Грција е од вчера, по што преку посебни планови е зајакнато обезбедувањето на државната граница помеѓу Грција и Македонија.

Досега станува збор за група од околу 1.200 до 1.500 мигранти. Засега грчките колеги ја контролираат таа бројка, но секако имаме обврска да бидеме подготвени да ја штитиме границата и евентуалната можност за влез во Република Македонија“, изјави Спасовски.

Спасовски наведе дека е зголемен трендот за илегален влез на јужната граница. Но, посочува, ако се погледнат бројките за тоа колку мигранти се вратени кои сакале илегално да преминат, таа бројка во 2018 година е околу 16.900.

Тоа покажува дека имаме зголемен тренд, меѓутоа и оти имаме добра заштита на границата заедно со колегите од другите полициски служби кои работат на обезбедувањето на македонско-грчката граница. Сепак, најголемиот дел од мигрантите преминуваат по друга рута, а оваа преку нашата земја и Србија, т.н Западнобалканска рута не функционира во овој момент, рече министерот Спасовски.

Еден од предизвиците сега и ќе опстојува понатаму, нагласи тој, е миграцијата и не е исклучено и понатаму да имаме број на мигранти кои би сакале да профункционраат некои од другите рутите.

МИА