Ќе плати 5,8 милијарди долари: Францускиот гигант ja купува „Медидаит“

Француската компанија за технологија „Daso sistemi“ се согласи да ја преземе американската компанија „Medidait solusns“.

Целата трансакција е 5,8 милијарди долари.

„Daso“ понуди 92,25 долари за секоја акција на „Medidait“, што е малку пониско од цената на акциите на компанијата од вчерашната затворање на цената на акциите од 94,75 долари, објави „CNBC“.

“Тоа е логична еволуција на она што го правиме”, рече претседателот и извршен директор на „Daso Systems“, Бернард Шарл.

Софтверот на „Medidait solusns“ се користи за да им помогне на клиниките да управуваат со нивните записи и разни податоци и обезбедува аналитички алатки кои овозможуваат лесно разбирање на огромна количина на информации.

Компаниите за медицински помагала исто така го користат овој софтвер за следење на процесот на нивните клинички испитувања.