Јужна Кореја: Уставниот суд ја прогласи за неуставна забраната за абортус

Уставниот суд на Јужна Кореја денеска ја прогласи за неуставна забраната за абортус во земјата по 66 години.

Седум судии гласа „за“, а двајца беа „против“, со што судот ја прогласи забраната за неуставна.

Од 1973 година, врз основа на посебен закон во Јужна Кореја беше дозволено да се направи абортус во случај на силување, инцест, болест кај мајката или наследни нарушувања на здравјето.