Јапонците ги поместија границите: „Тошиба“ постигна десет пати поголема оперативнa добивка

Јапонскиот „Тошиба“ објави 10-пати зголемување на оперативната добивка во првиот фискален квартал, благодарение на спроведувањето на мерките за намалување на трошоците.

Оперативната добивка на електронската компанија достигна 7,8 милијарди јени (73,49 милиони американски долари) во периодот од април-јуни, што е за 730 милиони јени во однос на истиот период минатата година, се вели во соопштението на компанијата.

Тоа е, сепак, малку пониска добивка од просечната прогноза на тројца аналитичари анкетирани од „Рефинитив“, според која се предвидуваше профит од 11,63 милијарди јени.

Јапонскиот конгломерат, според „Ројтерс“, ги консолидирал своите фабрики, елиминирал голем број работни места, ги подобрил методите за набавки за да го надомести отуѓувањето на својот деловен чипс, кој го продаде минатата година за да ја пополни дупката во билансот на состојба од „ милијарди долари“ поради падот на неговата нуклеарна единица во САД.