Учениците се вратија во школските клупи, годинава првпат ќе имаат и пролетен распуст

epa08711642 A first grader girl arrives in a primary school in Skopje, Republic of North Macedonia, 01 October 2020. The government of North Macedonia on 01 October reopened educational institutions to resume primary classes as part of a phased reopening of schools which were shut due to the coronavirus pandemic. Only the first, second and third graders elementary school attend the classes at the school buildings. They go in three shifts with no more than 20 pupils in the classroom. All of them must wear face masks and be separated between themselves and the teacher. Just half of the 1.200 elementary and high schools in the country can organize traditional classes with the pupils present in the schools. All the rest will attend on-line classes. EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Над 200 000 ученици од основните и средните училишта во земјава од денеска ја започнуваат новата учебна година, а ќе ја завршат на 17 јуни 2024 г. Првпат оваа школска година учениците ќе имаат и пролетен распуст кој ќе трае една недела, односно од 29 април до 5 мај.

Новини годинава ќе има и во наставата за трето и шесто одделение бидејќи почнува да се применува нова наставна програма согласно новата Концепција за основно образование која етапно почна да се користи од 2020 година. Од тие причини за овие две одделенија се печатат и нови учебници кои сè уште не се готови. Министерот за образование и наука Јетон Шаќири вчера рече оти почетокот на следната недела тековно ќе се доставуваат учебници за третоодделенците, додека за шестоодделенците ќе се доцни повеќе односно очекувањата се да им бидат испорачани во текот на септември.

Учебниците за трето одделение се одобрени и во тек е постапката за печатење и доставување. За сите предмети се одобрени и се во фаза на техничко-графичко регулирање и во печатење. Така што денеска, утре, на почетокот на неделата, тековно ќе се доставуваат. Тоа ќе се случи и со учебниците за шесто, кои се во напредна фаза на одобрување од Националната комисија за учебници. Потоа може да има жалбена постапка од одредени автори, но до крајот на септември тие ќе бидат доставени до сите ученици“,

рече Шаќири.

Во меѓувреме на располагање ќе бидат помошни материјали за трето и шесто одделение, кои ги изработи Бирото за развој за образованието, наменети и за учениците и за наставниците, и достапни во електронска форма на веб-страницата на Бирото.

По повод новата учебна година, утрово со порака се огласи и Народниот правобранител кој им посака успешна година на сите ученици, особено на првачињата и апелира до сите што се вклучени во воспитно-образовниот процес, и до родителите, максимално да се посветат на образованието и воспитувањето на децата.

Омбудсманот повикува тие да се работи со децата, да им се даде потребното внимание и грижа, да им се обезбедат помош и поддршка, разбирање за прашања во врска со училишниот, но и секојдневниот живот, „притоа почитувајќи ги децата како носители на права и водејќи сметка најдобриот интерес на детето да биде водечки при донесувањето одлуки“.

Advertisements

Поврзани вести