Уставниот суд ќе го разгледува за етничка припадност во изводите од Матично

Уставниот суд експресно го става на дневен ред упатството за матичните книги кое го донесе министерот за правда а кое предвидува во изводите да биде наведена и етничката припадност.

„Станува збор за предмет кој судот го оформи по сопствена иницијатива поради сомнеж за неуставност“ информираат од Уставен. Оттаму додаваат дека за уставноста на упатството ќе одлучуваат на 5-ти јули.

На последната средба со новинарите, претседателката на судот, Добрила кацарска рече дека смета дека Упатството е неуставно.

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста