Уким денеска одбележува 74 години од основањето

Главниот универзитет во Македонија кој го носи името на словенските просветители св. Кирил и Методи денеска одбележува 74 години од основањето.
Одбележувањето на денот на светите браќа, кој воедно е и патронен ден на универзитетот, денеска во рамки на универзитетскиот кампус ќе биде положено цвеќе на нивниот споменик. вечер, во македонската филхармонија ќе се одржи свечена академија која ќе почне со интонирање на државната химна на македонија, свечената химна на универзитетот „св. Кирил и Методиј“ во Скопје и студентската химна „Гаудеамус“.
Пригодна реч на академијата ќе одржи ректорот на универзитетот, проф. д-р Никола Јанкуловски, по што ќе следува уметничка програма на ансамблите на ФМУ – Скопје.

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста